Fler goda nyheter från Vivalla!

Ikväll var jag gäst på ”Måndagskväll på Mötesplats Vivalla” och det nya årets första samtalskväll slog deltagarrekord (vilket jag inte tror berodde på mitt deltagande utan snarare på rubriken, det angelägna ämnet eller bra marknadsföring). Rubriken var ”Vivalla/Lundby – en stadsdel större än Hällefors! Vad behöver utvecklas?”. Vivalla/Lundby hade nämligen 8411 invånare (2004) medan Hällefors har 7 673… Jag tycker nämligen att det är dags att vi höjer ribban en del för Vivalla – om Vivalla var en egen kommun skulle det vara länets nionde största kommun (större än Hällefors, Laxå, Lekeberg och Ljusnarsberg), men det glömmer vi lätt bort.

Men när det gäller arbetsplatser, blandat boende och service (i första hand i form av banker, affärer och liknande) ligger Vivalla/Lundby en bra bit efter Hällefors. Och det behöver vi jobba med! Jag lyfte – än en gång… – Kompani Raande-Vo och deras etablering som jag tror kan bli en viktig vändpunkt för att visa att det finns många goda skäl för oss som bor i resten av Örebro att åka till Vivalla (läs mer om fantastiska Raande-Vo här).

Det blev ett väldigt bra möte och jag skriver bara ner några hastiga anteckningar från mötet (mycket mer klokt sas):
– ”Vivalla är inte bara ett ställe man bor på – det finns massor av konstnärliga resurser i området”. Det kan handla om hantverksskicklighet, design/formspråk och mycket annat. Detta behöver utvecklas och tas tillvara!
– Ouru Nimini Esso berättade om den framtidsverkstad som Nerikes Internationella förening genomförde i Ånnaboda i november. Hans fråga var rak: om föreningen/föreningarna bildar ett kooperativ för området kan de då få driva fritidsgården och andra verksamheter. Mitt svar inte fullt så rakt och kort (…) men i korthet sa jag: JA. Om lokala grupper/föreningar vill ta över kommunal verksamhet och driva den är vi positiva. Föreningen Trädet i Brickebacken och Skådespelet i Baronbackarna är positiva förebilder och om föreningar i Vivalla vill skapa något liknande ska vi göra vad vi kan för att hjälpa till. Genom avtal och liknande får vi se till att det blir långsiktigt ekonomiskt hållbart och att verksamheten håller den kvalitet som skattebetalarna förväntar sig.
– Ouru påpekade också vikten av att jobba mer med sommarjobbsplatser (flera andra påminde om att det gick alldeles utmärkt att hitta sommarjobb i somras – både bland lokala Vivalla-företag och andra) och det har vi redan diskuterat i en gemensam grupp som vi har med andra nämnder och förvaltningar i kommunen (exempelvis socialnämnderna och Vuxen- och arbetsmarknadsnämnden).
– Frågan om vad kommunen kan göra för att hjälpa till med skapandet av företag diskuterades och det var framförallt tre saker som lyftes: 1/ billiga lokaler (som jag påpekade att man nog kan lösa om det bara finns en realistisk idé om exempelvis en lokal ”företagarkuvös” där småföretag kan växa), 2/ krånglet med skatter och annat (som jag tror kan underlättas om ett antal företag går ihop och hittar mentorer eller andra som kan hjälpa till med administration och råd) och 3/ kontakter (som är en fråga att jobba med: vi behöver kanske skapa en lokalavdelning till Örebro Promotion så att lokala företag får en ingång i Örebros övriga företagsliv).
– Sedan diskuterades segregation och vilka områden som egentligen är de segregerade. Vad ska vi göra för att få fler områden med större blandning (grovt förenklat handlar det om fler ”svennar” i Vivalla och fler ”blattar” i Adolfsberg). Ett av problemen är att det finns för få boendeformer i exempelvis Vivalla och även om Öbo gjort mycket för att förändra gårdar (familjegårdar, tvåplansradhus och annat) så återstår mycket. Det måste helt enkelt finnas möjlighet för alla som vill att bo kvar i Vivalla även när de skaffar barn, när de blir äldre och behöver hiss och service och liknande. Det behövs alltså fler upplåtelseformer (både hyresrätt och bostadsrätt) liksom fler bostadstyper (villor, radhus, servicehus).
– Flera lyfte vikten av att bryta och byta umgängeskretsar så att Vivalla-ungdomarna umgås mer med ungdomar i andra områden och så att man får fler förebilder med jobb, med högskoleutbildning och liknande (projektet Linje 14 nämndes och det är ett helt fantastiskt projekt som i korthet handlar om att studenter åker till Vivalla och berättar om sina universitetsstudier – syftet är att ”få fler att vilja åka med buss nummer 14 till universitetet”).
– Jag fick en mycket rak fråga: ”Kan du lova att invandrare från de stora stadsdelarna prioriteras när plusjobbarna utses?” och jag svarade ”jag lovar att ta upp frågan med förvaltningen och förvaltningschefen för det är ett bra påpekande, men själv är jag inte inblandad i anställningar så jag kommer inte att bestämma vem som får plusjobb”.
– ”Utveckla Boglundsängen/Eurostop-området. Bygg ut och skapa mötesplatser mellan företagarna.” Det var en av de mer konkreta frågorna som diskuterades.
– ”Skildra Vivalla både för dem som bor i området och andra i Örebro”. Här lyftes mediaföreningen upp som håller på att färdigställa en film om Vivalla som har premiär inom kort. De har fått lite bidrag både från Kultur- och medborgarnämnden och från exempelvis Öbo, men visst borde vi göra mer med detta. Vivalla skulle kunna bli ett område med mycket kompetens inom media (reportageteamet från Tvärsnytt blev uppvaktade om samarbete, studiebesök och annat!).

Mest diskussion blev det nog om frågan om ”varför rapporteras inga goda nyheter från Vivalla?”. Många hade reagerat negativt på Tvärsnytts reportage om Vivalla före jul och Tvärsnytts reportrar på plats hade fullt sjå att påpeka att det bästa sättet att få fler goda nyheter från området är att tipsa redaktionen. Och jag uppmuntrade detta: det bästa sättet att få mindre tråkiga nyheter och fler goda nyheter är trots allt att berätta om de goda nyheterna – de sprids inte av sig själva…

Fyra slutsatser som jag ska ta med mig och jobba vidare med:
1. Prata med näringslivsfolket i kommunen och eventuellt även med Örebro Promotion om en särskild satsning på att skapa mötesplatser för företagare särskilt i Vivalla, men även i de andra stora stadsdelarna. (Förmodligen blir det också ett kommande ämne för ett måndagssamtal, berättade Johan Westblad, kommunens processledare i området – för övrigt erbjöd jag mig på stående fot komma tillbaka och berätta om mina erfarenheter av att starta företag…).
2. ”Mediaträning för medborgare” skulle kunna vara en idé. Eftersom jag ju hållit en hel del kurser om hur media fungerar och hur man intresserar journalister för det man gör kanske det kan vara en idé att bjuda in folk till en kväll om detta… Det är nästan en nyhet i sig: ”PR-konsulter tränar medborgare i att lobba mot media”…
3. Plusjobb, sommarjobb och liknande MÅSTE prioriteras tydligt gentemot de stora stadsdelarna. Jag ska ligga på så att det vi pratat om blir verklighet.
4. Vivalla är stort nog för att kunna bli ett centrum för mediautbildning och nystartade mediaföretag. Vi har pratat om det tidigare och det är kanske dags att ta tag i det lite extra nu.

6 reaktioner på ”Fler goda nyheter från Vivalla!”

  1. Jag blir glad när jag läser om ditt möte med Vivallaborna.Man ser ju att det finns massor med idéer och energi, gäller bara att lotsa rätt. Synd att jag var tvungen att gå på ett annat möte!

  2. Det är sagt att alla de ungdomar och ”invandrare” som varit arbetslösa så länge att de kan få plusjobb är första prioritet (ca 200 st i kommunen och innebär ca hälften av kommunens plusjobb)För de plusjobb som blir över så finns det som i all verksamhet i kommunen ”sex prioriterade områden” varav Vivalla är ett.

  3. Bra att ”Ullis” ger snabbt svar. ”Ullis” ska tolkas Ulrika Sandberg, ledamot (s) i Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden – den nämnd som i första hand kommer att vara inblandad i plusjobben så hon vet vad hon pratar om!/ Björn

  4. Synpunkt som mailats in (men som självklart lika väl kunde skrivits in här – och eftersom det bland annat innehåller en bra idé lägger jag ut det)/ Björn:
    ”Har läst din sida med anteckningar om vad som diskuterades i Vivalla i går. Det mesta korrekt återgivet om än lite färgat av din uppfattning. Har ett förslag
    Gör om din sida till en blogg så alla som var med kan lämna sina synpunkter eller kanske ändå bättre
    -hjälp Vivalla att skapa en blogg där diskussionen om framtidens Vivalla kan få fritt forum.
    Diskussion igår saknade representanter från flera olika invandragrupper och det blev en väldigt liten grupp
    av alla de nationaliteter som finns i Vivalla som fick föra fram sina synpunkter.
    Tips.
    Öknaskolans tomma lokaler kan övergångsvis användas som växthus( test ) för nya företag.
    Erbjud det och se vad som kommer upp.
    Har du sett hur många lediga lägenheter ÖBO fått i Vivalla de sista veckorna ?
    Gå in på ÖBO:s lediga lägenheter och titta”

  5. Visst va det trevligt! Nästan i stil med att sitta i ett vardagsrum hos vänner och snacka hardcore life! Grattis Johan, det e kul som fan att politiker får chansen träna sig i att möta folket(folkligt)! Men det finns mycket kan göras bättre… – för att citera Björn-himself ! Vi måste nu bara fixa en hemsida, blogg, se till att Studio 14 filmar och lägger upp diskussionerna på sidan etc. ! Och stort tack till Björn som kom ut och lyssnade!

    Vänligen

    en lyssnare

  6. När det gäller vilka som ska få plusjobben så är det som Ullis skriver: det finns en tydlig prioritering av dessa och vi kommer att ligga på om det. Men i slutändan är det inte rimligt att politiker beslutar om varje enskild anställning. Men inriktningen är det ingen tvekan om och tummen kommer att vara i närheten av ögat hela tiden…

    När det gäller vivalla.se så är det ju en jättebra idé. Men det känns som en bättre idé att någon som faktiskt bor i Vivalla tar tag i den tråden./ Björn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *